Peyronie Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?
3.4
(13)

Peyronie, doku sertleşmesi, plaklara bağlı olarak oluşmaktadır. Penis eğriliği hastalığına sahip erkekler, penislerine dokunduklarında sertleşen dokuları hissedebilirler. Eğrilmede bu fibrotik dokuların olduğu bölgede başlar. Nadiren de olsa birden fazla doku sertleşmesi yaşayan bireylerde vardır.

Peyronie ameliyatı yapılacak hastalar en az 25 – 30 derecelik eğriliğe sahip olmalıdır. Daha düşük eğrilik eğimi olan bireylere doğrudan cerrahi yöntemler tercih edilmemektedir.

Diğer tedavi seçenekleriyle değerlendirilirler ve bu seçenekler yeterli başarılı sonuç alınmadığı takdirde penis eğriliği ameliyatına yani penyronie ameliyatına alınırlar. Peyronie ameliyatının nasıl yapıldığına dair adımlar aşağıda yer almaktadır. 

  • İnceleme

Penis eğriliğine neden olan doku ve plak yerleşimleri hakkında detaylı veri sağlanması gerekir. Elle incelemenin ardından hasta penil doppler’e alınır.

Renkli ultrason olarak adlandırılan penil doppler’le birlikte sertleşen (eğriliğe neden olan sert dokular) tespit edilir, büyüklükleri analiz edilir. Bu sayede penis eğriliğinin derecesi, şiddeti, önemi de saptanmış olur.

  • Anestezi – Sedasyon

Peyronie ameliyatına alınacak hastaya genel anestezi ve sedasyon etkili ilaçlar verilerek uyutulur. Çalışma sahası çok hassas olduğu için lokal anestezi mümkün değildir. Anestezi verilen hastanın penisi hijyen altına alınarak asıl ameliyat safhası başlatılır.

  • Doku Alınması

Peyronie hastalığına neden olan fibrotik dokular kesilerek çıkartılır. Kısalan dokular uzatılır. Fibrotik doku alındığı için alınan doku miktarınca penis boyu kısalacaktır. Bu oran genellikle 1 cm’dir.

Özetle peyronie ameliyatı sonrasında penis uzunluğunuzda az da olsa bir kısalma meydana gelecektir. Alınan fibrotik dokuyla birlikte kısalma meydana geleceği için cilt dokusu fazlalığı da giderilmektedir. 

Peyronie ameliyatı, penis eğriliğinin derecesine göre ortalama 2 saat – 2,5 saat zaman alabilmektedir. Hasta ameliyatın ardından ilk 24 saati hastane ortamında geçirmektedir.

Ameliyatın ardından hastanın penisine sargı yapılır. Bu sargılar en az 10 en fazla 15 gün boyunca değiştirilerek kullanımı devam ettirilir. Bu süreçte tuvalet ihtiyacı giderme başta olmak üzere tüm gündelik ihtiyaç ve işleri yapabilmektedir.

Peyronie ameliyatı geçiren hastaların ilk cinsel ilişkiye girebilmeleri için yaklaşık bir ay beklemeleri gerekmektedir. 

Alınan dokuların olduğu bölgeye yama kullanılmaktadır. Yama malzemeleri yapay ya da doğal olabilmektedir. Bacaktaki safen kullanımı en yaygın doğal yamadır. Eğrilik yaması bu şekilde doğal olarak çözümlendirilebilmektedir. Bazı hastalarda ise yapay çözümler üretebilmektedir.

Bacaktaki safenler gibi doğal veya yapay materyaller kullanıldığında penis boyunun kısalması mümkün mertebe önlenmiş olmaktadır. Eğrilik giderildikten ve yama yapıldıktan sonra birkaç gün boyunca normal ağrı olabilmekte ve bunun için ilgili ağrı kesiciler reçete edilmektedir.

Ağrılar birkaç günün ardından gidecektir. Peyronie ameliyatı sadece sonradan oluşan penis eğrilikleri içindir. Genellikle 40 yaşından sonra meydana gelen bu ameliyat daha erken yaşlarda da gerekli olabilir. Ancak öncelik diğer tedavi süreçlerinindir.

Bununla birlikte doğuştan gelen penis eğrilikleri için kullanılan ameliyat yöntemi aynı olmakla beraber, cerrahi giriş sünnet derisinin sıyrılmasıyla birlikte gerçekleştirilir. Deri sıyrılarak penisin doku alanına giriş burada yapılır.

Kaynakça: Kadioglu, A., Akman, T., Sanli, O., Gurkan, L., Cakan, M., & Celtik, M. (2006). Surgical treatment of Peyronie’s disease: a critical analysis. European urology, 50(2), 235-248.

3.4 / 5. 13

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir