Piezo burun estetiği işleminde, kişinin burnu istenilen görünümün elde edilebilmesi için yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Yapılan bu işlemde teknolojinin geldiği en son noktanın sunduğu imkanlardan yararlanılmaktadır.
Piezo burun operasyonu sayesinde burnun ve çevresinde bulunan kıkırdak yapılı yumuşak dokuları, damarlarının ve /veya nöronlarının herhangi bir şekilde minimum düzeyde de olsa zarar görmesi mümkün olmamaktadır.
Bu nedenle son zamanlarda pek çok estetik cerrah tarafından sıklıkla burnun yeniden şekillendirilmesi amaçlı olarak bu son teknoloji sayesinde işlem gerçekleştirilmektedir.
Ameliyat süresi açısından da baktığımızda önceden yapılan burun şekillendirme operasyonları ile kıyaslandığında ciddi anlamda daha pratik ve zaman tasarrufu sağladığı belirtilmelidir.
İşlem boyunca kullanılan kemik şekillendirme aleti bir yumurta kabuğunu bile kırmayacak şekilde burnun kemik dokusunda minik değişiklikler yapmaktadır.
Piezo Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Burun estetiği denildiğinde akla koku duyusunun zarar görmemesi ve nefes almada herhangi bir değişim olmaması gelmektedir.
Piezo burun estetiği de tam olarak bu iki noktada ve burnun şekillendirilmesinde hastanın herhangi bir hasar almaması konusunda ciddi başarı oranına sahip bir işlemdir. Peki, piezo burun nasıl yapılır?
Piezo burun yaparken işlem sırasında ultrasonik dalgalar kullanılmaktadır. Bu da bize herhangi bir darbenin, burun kırma gibi işlemlerin gerek duyulmaması konusunda yardımcı oluyor.
- Kullanılan ekipman burun şekillendirme sırasında kas ve sinir dokuları algıladığında hekime haber verir. Bu sayede de ince bir işçilik yapılmış olur ve kişinin yüzünde hasar meydana gelmez.
- Kullanılan araca işlem boyunca su da verilerek aracın ısınması önlenir. Bu sayede kişinin yüzünde sürtünme kuvveti kaynaklı yanık oluşumunun da önüne geçilmiş olur.
- Uygulama sırasında burun deliklerinin arasında bulunan duvarın dışarı bakan uç kısmında yarım santimetrelik bir açıklık elde edilir.
- Bu açıklıktan deri kaldırılarak işlemde kullanılan araç ile kişinin burun kemiklerine ulaşılır.
- Kemiklerin düzenlenmesi tamamlandıktan sonra yeniden kişinin burnu saç teli kalınlığında olan ve kendiliğinden eriyen dikişler ile eski haline getirilir.
- Burun kıkırdak bir yapıda olduğundan dikişlerin, kesinin iyileşmesi hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
Piezo Burun Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu süreçte herhangi bir pansuman veya sargılama işlemi geleneksel açık burun ameliyatında olduğu gibi gerçekleşmemektedir. Çok ince işçilik uygulandığından ve mümkün olduğunca az kesi kullanıldığından çok fazla dikkat edilmesi gereken ve endişelenmesi gereken bir durum yoktur.
Piezo burun sonrasında dikkat edilmesi gereken birtakım husus bulunmaktadır. Bunlara dikkat edildiği takdirde kişi süreci daha kolay atlatır.
- Piezo burun estetiği sonrası ödem kontrolü yapmalısınız. Şişlikler meydana gelmiş ise hemen hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.
- İşlem sonrasında kızarıklık ve şişlikler meydana gelmiş ise hekiminize başvurmalısınız.
- Operasyon sonrası dönemde en az 1 yıl burnunuzu çarpmalara ve darbelere karşı korumalısınız. Ufak bir sıkma işleminden ve el şakalarından bile uzak durmalısınız.
- Operasyon sonrası ilk günlerde ağrı duyabilirsiniz. Basit düzeyde ağrı kesici ilaçlar ile ağrılarınızı kontrol altına alabilirisiniz.
- İyileşme sürecinizi arttırmak ve dokularınızın toparlanmasını sağlamak için yapım ve onarıma katkısı bulunan protein içerikli yumurta gibi besinler bakımından zengin bir diyet uygulayabilirsiniz.
- Nefes egzersizleri yaparak burun çevrenizdeki kasların güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Piezo Burun Riskleri Nelerdir?
Piezo burun estetiğinde de diğer operasyonlarda olduğu gibi bazı riskler bulunmaktadır. Ancak açık burun estetiği operasyonlarında meydana gelen zorlu sürecin aynısından söz edemeyiz.
Burada risk faktörleri, küçük bir kesi kullanılması ve burun kemiklerini kırma işleminin yapılmaması nedeni ile olabildiğince az sayıdadır.
- Piezo burun risklerinden biri şeker hastalığı gibi durumlardan birine sahip olan ve yara iyileşmesinde güçlük çeken kişilerde burun tabanında minik bir ameliyat izi kalabilmektedir.
- Burun şeklinin oturması, burnun vücuda adapte olması ve dokuların toparlanması zaman almaktadır ve bu süreçte kişinin burnunu şekil bozukluğu gelişmesi riskine karşı olası tüm darbelerden koruması gerekmektedir.
Bunun dışında işlemde 0.5 cm’lik kesi kullanılması ve herhangi bir açıklık oluşturulmaması nedeni ile ciddi risk durumlarından söz edilemez. Hem öncesi dönemde hem sonrası dönemde hasta için en kolay geçen burun şekillendirme operasyonu piezo burun estetiği yöntemidir.
Piezo Burun Estetiği Ne Kadar Sürede İyileşir?
Piezo burun estetiği sonrası hastanın tam anlamıyla iyileşmesi hastaya göre değişmekle birlikte 1-2 yılı bulabilmektedir. Genellikle cilt derisi kalın hastalarda daha uzun süren bu süreç, ince cilt yapısına sahip olan hastalarda daha hızlı sonuç vermektedir.
Piezo burun estetiği ameliyatı yaklaşık 90 dakika sürer ve bu süre içinde hastaya genel anestezi verilir. Bu teknik daha fazla hassasiyet, daha iyi iyileşme, doğal ve stilize bir estetik sonuç sağlar. Ameliyathanede geçirilen bu süreye hazırlıkları (ameliyat öncesi işaretleme vb.) ve hemen ameliyat sonrası dönemi (PACU’da kalış – anestezi sonrası resüsitasyon ünitesi) eklemeliyiz. Hasta refakatçileri genellikle ameliyat sırasında toplam bekleme süresini 3 ila 4 saat olarak algılarlar.
Kaynakça:
https://www.karger.com/Article/FullText/506707
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!