Kalçadan Yağ Aldırma ( Liposuction )
4.1
(7)

Kalça bölgesinde yağ birikimi en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Kalça bölgesinden estetik açıdan rahatsız olanlar da yağ aldırma ameliyatı yaptırabilir. 

Kalçadan yağ aldırma uygulamaları bu bölgede bulunan istenmeyen yağlardan kurtulmak ve istediğiniz estetik kalçaya kavuşmak için yapılabilir. Popo bölgesinden modern tıbbi yöntemlerle ağrı ve acı duymadan fazlalıklarınızdan kurtulabilirsiniz.

Kalça bölgesinde istenmeyen fazlalıkları aldırmak cerrahınıza görünebilirsiniz.  Kilo sorununuz olmasa da kalça kısmında bölgesel olarak kurtulamadığınız fazla yağlar varsa yağ aldırma operasyonunu tercih edebilirsiniz.

Kalçadan Yağ Aldırma Nedir?

Kalçadan yağ aldırma,  popo bölgesine birikmiş olan ya da çeşitli uygulamalara rağmen yok edilemeyen yağların cerrahi bir yöntemle  ortadan kaldırılması işlemidir.

Genel sağlığı normal olmasına, doğru şekilde diyet ve egzersiz yapmasına karşın kalça bölgesindeki yağları eritemeyen kişiler için yapılabilecek bir işlemdir.  Böylece kalça bölgesindeki orantısızlığı ortadan kaldırabilir ve istediğiniz popo görüntüsünü elde edebilirsiniz.

Kalçadan Yağ Aldırma Nasıl Uygulanır?

Kalçadan yağ aldırma ameliyatı, kalça bölgenizde yer alan yağların bir vakum cihazına bağlanan ince kanüller kullanılarak çekilmesi şeklinde yapılır. Kalça bölgesinden küçük bir delik açılır ve bu delikten girilerek kalçadaki fazla yağlar emilir. 

Kalçadan yağ aldırma ameliyatı sırasında sinirlere, damarlara ya da kaslara bir zarar verilmez. Ameliyat süresi ise alınacak yağa göre değişiklik göstermektedir. 

Kalçadan yap aldırma ameliyatlarında işlem yapılacak yağ oranına göre lokal ya da genel anestezi uygulanır.  Doktorunuz işlemi yaptıktan sonra açmış olduğu küçük kesilerin olduğu bölgelere dikiş atar. Kalçadan yağ aldırma işlemi sırasında kesikler küçük olduğundan bazı operasyonlarda yara açık bırakılabilir.

Dikişlerin üzerine bu durumda steril bir pansuman yapılır. Doktorunuz işlem sonrasında özel korse ya da bandaj vermektedir. Doktorunuzun verdiği bandajları ya da korseleri belirtilen süre içinde kullanmalısınız. 

Kalça aldırma ameliyatı ortalama 1 saat kadar sürmektedir. Ancak alınacak yağ oranı ve birlikte yapılacak ek işlemlere göre bu süre uzayabilir.

Kalçadan Yağ Aldırma Kimler  İçin Uygundur?

Kalçadan yağ aldırma ameliyatları genel sağlık durumu uygun ve kilo verdiği halde kalça bölgesinde biriken orantısız görüntüyü oluşturan yağlardan kurtulmak isteyen herkes için tercih edilebilecek bir operasyondur. 

Sistematik bir sorunu olmayan,  hamile olmayan ya da hamilelik şüphesi taşımayan herkes tarafından tercih edilebilir.  

Kalçadan yağ aldırma ameliyatı kilo verilmekten ziyade kalça bölgesinde istenen incelmeyi ve atılamayan yağlardan kurtulmayı isteyen kişiler yaptırabilir.  Bir sağlık ya da yaş engeli olmayan herkes için kalça bölgesindeki yağlardan kurtulmak için cerrahi operasyon uygulanabilir.

Kalçadan Yağ Aldırma Riskleri  Nelerdir?

Kalçadan yağ aldırma operasyonu cerrahi bir işlemdir. Anestezi uygulanan bir cerrahi işlem olduğu için bazı risklerinin olması çok doğaldır. Bu ameliyatın risklerini şöyle açıklayalım;

  • Sarkma

Kalçadan yağ aldırma işleminde bu bölgede bulunan yağ hücreleri alınır.  Yağlanma sebebiyle bu bölgede sarkmalar olabilir. Yağ aldırma işlemiyle alınan yağ hücreleri tekrar yağlanmaya yol açmaz. Ancak kalan yağ hücreleri hala çalıştığı için az da olsa sarkma olabilir.  Sarkma çok az insanda yaşanır.

  • Morluk

Kalçadan yağ aldırma sonrasında kalça çevresinde morluklar oluşabilir. Görülen morluklar 10-15 gün içinde tamamen geçer. Ancak doktorunuzun verdiği korseyi kullanmazsanız ve kanama eğilimi varsa da morluk görülebilir. Bazı kişilerde de morluk hiç görülmez.

  • Ödem

Kalçadan yağ aldırma ameliyatı sonrasında cerrahi bir işlem olduğundan ödem oluşabilir. Kalça bölgesinde görülen şişlikler 3 ay içinde azalma eğilimine girer. 6 ay sonunda da bu bölgede görülen ödemler tamamen ortadan kalkar.

  • Enfeksiyon

Kalçadan yağ aldırma işlemi sonrasında bölgeyi temiz tutmalısınız. Ayrıca antibiyotik verildiyse düzenli kullanmalısınız. Yara olan bölgeyi temiz tutarsanız ve antibiyotik kullanırsanız enfeksiyon görülmez. Enfeksiyon belirtileri varsa hekiminize ulaşın.

  • Kan Birikimi

Kalçadan yağ aldırma sonrasında kan ve sıvı birikimi olabilir. Verilen korse ve bandajı düzenli olarak kullanırsanız kan ve sıvı birikimini önleyebilirsiniz.  Kan ve sıvı birikimi olduğunda doktorunuz sıvı çekme işlemini yapacaktır.

Kalçadan Yağ Aldırma Sonrası Süreç

Hastalar kalçadan yağ aldırma işlemi sonrasını genel olarak rahat geçirirler. Ancak hastalar bu dönemde doktoruna düzenli olarak görünmelidir. Kalçadan yağ aldırdıktan sonra süreç hakkında bilgiler verelim;

  • Bakım

Kalçadan yağ aldırma işlemi sonrasında aynı gün duş almayın. Daha sonraki gün doktorunuzun izniyle ılık duş alabilirsiniz. Ayrıca doktorunuzun verdiği korseyi 15 gün kadar kullanın. Bunun yanında duş sonrasında dikkatlice kurulanıp korseyi tekrar giymelisiniz.

  • Operasyon Sonrası Korse Kullanımı

Operasyon sonrasında, hem şişlik ve morlukları en aza indirmek hem de kalça bölgenizi şekillendirmek için korse giymeniz gerekir.

Genellikle 4 hafta korse kullanmanız gerekebilir. Bu korseler, büyük çoğunlukla dışarıdan belli olmayan incelikte ve sizi çok rahatsız etmeyecek yapıdadır. Doktorunuzun tavsiye ettiği süre boyunca korse kullanmalısınız.

  • Şişlik ve Morlukların İyileşmesi

Korse kullanmanıza rağmen vücudunuzda şişlik ve morluk olması çok doğaldır. Operasyon sonrasında, 1-2 hafta bu sorunları yaşayabilirsiniz. Ödem atmayı kolaylaştırmak için, bol su içebilirsiniz. Herhangi bir ağrı hissederseniz; doktorunuzun size verdiği ilaçları içebilirsiniz.

  • Beslenme

Kalçadan yağ aldırma işlemi sonrasında yeniden yağ birikimi olmaması ve kilo almaya bağlı olarak istenen görüntünün elde edilememesinin önüne geçmek adına operasyon sonrasında dikkatli olmalısınız. Bunun için doktorunuz size özel bir beslenme ve diyet programı hazırlar.

Bu programı yaşam biçimi haline getirmelisiniz. Beslenmeye dikkat ettiğiniz oranda yağ birikimlerinin önüne kolayca geçebilirsiniz. Ayrıca ameliyat sonrasında bol sıvı tüketmeli ve enerjinizi yüksek tutacak besinleri yemeye dikkat etmelisiniz.

  • Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyondan sonra kalça bölgesinde istenen sonuçları alabilmek için öncelikle doktor kontrollerine önem vermelisiniz. Doktorunuz sizi sürekli izleyerek süreci yönetecektir. Bu süreçte morluk, şişlik ve morarmalara karşı cildinizin kısa sürede toparlanması için doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

 Ayrıca ameliyat sonrası özel bandaj ve korse kullanmalısınız. Bunu yapmazsanız kalçanızın istenen orana gelmesini sağlayabilirsiniz. Ameliyat sonrasında güneş banyosu konusunda dikkatli olmalısınız.

  • Fiziki Aktiviteler

Kalça ameliyatı sonrasında ilk dönem hafif sporlar yapmalısınız. Kısa süreli ve düşük tempoya sahip yürüme aktiviteleri yapmalısınız. Profesyonel sporlar ya da ağır sporlar için doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. En az 1 ay sonra ağır spor ve egzersizlere başlayabilirsiniz. Vücudunuz hassas olduğu için hareket kabiliyeti zamanla kazanacaktır.

Kalçadan yağ aldırma operasyonundan sonra fitness yapabilirsiniz. Ancak belli bir süre sonra başladığınız bu işlemlerde kalçanıza yük bindirecek işlemlerden uzak durun.

Pilates için 15 gün kadar beklemeniz gerekir.  Yüzme kalçadan yağ aldırma sonrasında zorlanabileceğiniz bir aktivite olacaktır. Bu yüzden yüzme aktiviteleri için 20 gün kadar beklemelisiniz.

Kalçadan Yağ Aldırmada Fiyatlara Neler Etki Eder?

Kalçadan yağ aldırma ameliyatı fiyatları değişiklik gösterecektir. Fiyatların etki ettiği durumları şöyle anlatalım;

  • Alınacak Yağ Oranı

 Bunun için öncelikle alınacak yağ oranına dikkat edilmelidir.  Doktorunuzun alacağı yağ oranına göre fiyatlar artabilir.

  • Yapılacak Ek İşlemler

 Ayrıca kalçadan yağ aldırma işlemiyle birlikte ek işlemler yapılacaksa fiyatlar artabilir. Kalçadan yağ aldırma işlemlerinde hastanın isteğine bağlı olarak bazı ek işlemler yapılabilmektedir.

  • Doktorun Tecrübesi

Kalçadan yağ aldırma ameliyatı yapan doktorun tecrübesi istediğiniz sonucu alma olasılığınızı arttırır. Bu yüzden doktorun tecrübesi de fiyatlarda belirleyicidir. Profesyonel doktorlar daha yüksek ücretlerle çalışmaktadır.

  • Sağlık Kuruluşu

Kalçadan yağ aldırma işlemi cerrahi bir operasyon olduğu için steril bir ameliyathane ortamı olmalıdır. Profesyonel bir ameliyathaneye sahip olan sağlık kuruluşlarında bu işlem daha başarılı olur. Fiyatlar üzerinde ameliyatın yapılacağı sağlık kuruluşu da belirleyicidir.

  • Cihaz Kalitesi

Kalçadan yağ aldırma işlemi özel cihazlarla yapılan bir ameliyattır.  Kaliteli cihazlardan yapılan ameliyatlar daha başarılı sonuçlar vermektedir.  Profesyonel son teknoloji cihazlarla yapılan yağ aldırma ameliyatları daha maliyetli olacaktır.

S.S.S

Kalçadan yağ aldırma operasyonunu kimler yapabilir?

Kalça bölgesinde fazlalık olan herkes kalçadan yağ aldırma ameliyatı yaptırabilir. Sağlık sorunu olmayan ve kilo verse de kalça bölgesinde biriken ve orantısız görünen yağlardan kurtulamayan hastalar da ameliyat olabilir. 

Kalça bölgesindeki yağlardan kurtulmak isteyen ve yaş engeli ile sağlık sorunu olmayan herkes kalça bölgesinden yağ aldırabilir.

Kalçadan yağ aldırma zor mu?

Kalçadan yağ aldırma ameliyatı hem hasta hem de hekim için kolay bir ameliyattır.  Alınacak yağ oranına göre ameliyat süresi uzayacağı için doktorlar uzun ameliyatlarda yorulabilir. Hasta ameliyat sonrası günlük hayatına hemen dönebilir.

Kalçadan yağ aldırmada yaş sınırı var mı?

Kalçadan yağ aldırma işleminde de diğer yağ aldırma operasyonları gibi yaş sınırı uygulanmaz.  Hastaların deri yapısı incelenir ve deri yapısına göre rahatlıkla operasyon yapılabilir.  Muayene sonrasında doktorun görüşüne göre işlem yapılabilir.

Kalçadan yağ aldırma sonrası ne zaman işe dönebilirim?

Kalçadan yağ aldırma operasyonu genel olarak basit bir işlemdir. Ameliyat sonrası 2-3 gün içinde hastalar işine ve gündelik hayatına geri dönebilir. Hastanın kendini iyi hissetmesine göre bu süre değişebilir. Ancak kalçadan yağ aldırma işlemi sonrasında otururken ya da iş yaparken kalçayı zorlamayacak şekilde davranmalısınız.

Kalçadan alınan yağ dolgu maddesi olarak kullanılır mı?

Kalçadan yağ aldırdığınızda ortaya çıkan yağ dolgu maddesi olarak kullanılabilir. Birçok hasta dolgu işlemlerinde kendi yağını kullanmak adına kalçadan alınan yağları vücudun başka bölgelerinde dolgu maddesi olarak kullanmaktadır.

Özel olarak işlem uygulanan yağlar kanüller yardımıyla başka bölgelere kolayca enjekte edilebilir.

Kalçadan yağ aldırma sonrası kalıcılık için ne yapılır?

Kalçadan yağ aldırma işlemi sonrasında istediğiniz estetik görünüme kavuşabilirsiniz. Ancak bu süreçten sonra yeniden yağlanmaması adına doktorunuzun tavsiyelerine dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle spor yapmalı ve düzenli olarak sağlıklı beslenme programı oluşturarak sadık kalmalısınız.

Kalçadan yağ aldırmayı SGK karşılar mı?

SGK kişilerin kendi tercihiyle yaptırdığı estetik operasyonları karşılamaz. Kalçadan yağ aldırma işlemi de hastaların kendi isteğiyle yapılan bir operasyon olduğu için SGK hiçbir şekilde bu operasyonu karşılamaz. Hasta ameliyatı ücretini öder.

Kalçadan yağ aldırma özel sigorta kapsamına girer mi?

Kalçadan yağ aldırma işlemi özel sağlık sigortaları kapsamına girmez. Bu işlemin özel sağlık sigortası kapsamına girebilmesi için estetik sigortası yaptırmalısınız. Aksi halde ücret ödemek zorunda kalırsınız.

Kalçadan yağ aldırma devlet hastanesinde yapılır mı?

Kalçadan yağ aldırma işlemi gerekli cihazlar ve yetkin uzmanlar oldukça belli devlet hastanelerinde de yapılabilir. Ancak devlet hastanelerinde de bu işlemin ücretini ödemeniz gerekiyor.

Kalçadan yağ aldırma başka estetik operasyonlarla birlikte yapılabilir mi?

Kalçadan yağ aldırma işlemi birçok estetik operasyonla aynı anda yapılabilir. Hastalar genelde yağ aldırma, yağ enjeksiyonu gibi birçok işlemi kombine olarak yapmaktadır. Bu sayede hem zamandan hem de maddi olarak tasarruf edebilirler. Doktorunuzun değerlendirmesine göre uygun operasyonlar beraber yapılabilir.

Ameliyat  sonrası kalça bölgesine estetik gerekir mi?

Yağ aldırma işleminin yapılacağı kalça bölgesi katlanma yerlerinden işaretlenir. Bu sayede ameliyattan sonra iz kalsa da görünmeyecek kadar küçük olur. İzlerin büyük kısmı ameliyat sonrası geçer. Küçük ve görünmeyen izlerden rahatsız olanlar kendi tercihine göre estetik yaptırabilir.

Kalçadan yağ aldırma zararlı mı?

Vücudumuzun yağ dokusu arttıkça tansiyon ve şeker gibi sorunların ortaya çıkma olasılığı artar. Bu yüzden diğer tüm yağ aldırma işlemleriyle birlikte kalçadan yağ aldırma da fayda sağlayan bir uygulamadır.

Kalçadan yağ aldırma sonrası ağrı ne zaman geçer?

Ameliyat sırasında anestezi sebebiyle bir ağrı ya da acı duyulmaz. Ancak kalçadan yağ aldırma sonrasında ağrılar görülebilir. Kalça bölgesindeki ağrıların önüne geçebilmeniz için ağrı kesici kullanmanız gerekiyor.

Kaynakça:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/074880680402100401

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1748-5827.2006.00287.x

4.1 / 5. 7

1 cevap
  1. Candan
    Candan says:

    Selamlar, yoğun şekilde çalıştığım için çok fazla vaktim olmuyor. Ameliyat sonrası süreç ne kadar sürüyor bilgi verir misiniz?

    Cevapla

Trackbacks & Pingbacks

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir