Bazı hastalar obezite olmasına rağmen başvuruda bulunuyorlar. Ancak karın yağı aldırma ameliyatı olabilmek için böyle ciddi bir rahatsızlığın olmaması lazımdır.
Karın, bel, kol, basen, bacak ve sırt bölgelerinden liposuction yöntemi ile yağ çekme işlemi yapılmaktadır. Bölgesel alanlarda yapılan bu yağ çekme işlemi sayesinde inatçı yağlar vücuttan uzaklaştırılır.
2-3 mm’lik kanüllerin yardımıyla bölge fazlalık yağların vakumlanması işlemiyle temizlenir. Vakumlanan yağlar vücuttan tamamıyla koparılmış olunur.
Karın yağı aldırılan bölgeler hassasiyete çok duyarlıdır. Bölgelerin temiz tutulması çok büyük önem arz eder.
Karın Yağı Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Teknik bilgilere fazla boğmadan size ameliyat sürecinden bahsetmek istiyorum. Ameliyata başlamadan önce doktorlar öncelikle fazlalık yağları alacakları bölgeleri tek tek işaretler.
Çoğunlukla liposuction yöntemi uygulanırken baştan bütün bölgeler üzerine odaklanılır. Ancak inatçı yağ bölgeleri genellikle basen ve karın bölgelerinde görülür.
Bu bölgeler temizlenir ve ardından kişiye genel anestezi verilir. Dezenfekte edilmiş ekipmanlar ile birlikte cerrah operasyona 2-3 mm’lik kanüller yardımıyla başlar.
Kanüller, ameliyat bölgesinden yağları uzaklaştırmak amacıyla kullanılan ekipmanlardır. Hastanın ameliyat esnasında acı hissi almaması için uyku halinde bırakılması için genel anestezi uygulanmıştır.
Karın Yağı Aldırma Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Karın yağı aldırma operasyonları riskleri için bazı dipnotlar düşerek ilerlemek istiyorum. İlk olarak hastaların liposuction işlemi esnasında bir sorun yaşama ihtimali oldukça düşüktür.
Yok denecek kadar az olmasına rağmen ameliyat sonrası hastaların yanlış tedbirleri ve doktorun sözünden çıkmaları kötü sonuçlar doğurabilir.
Kaybedilen yağların korunması için doktorun verdiği diyet listesi harfiyen uygulanmalıdır. Çoğunlukla ilk 24 saat bir şey yenmemesi gerekir. Hastaların bu kurallara uyması için ilk 1-2 gün hastanede geçirilir. Ancak bazı doktorlar ameliyatın gidişatına göre bu süreyi uzatabilir.
Detaylı bilgiler her zaman kendi cerrahınız tarafından verilecektir. Yani bu tarz bilgilerin tamamını internetten öğrenmeniz mümkün değildir.
Karın Yağı Aldırma Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Liposuction, fazlalık yağlardan kurtulmak için uygulanan bir yöntemdir. Ancak birçoğu kişi bunun kilo verme adına yapılan bir işlem olduğunu düşünür.
Aksine bu işlem kilo vermek amacıyla değil bölgesel olarak değişiklik sağlaması amacıyla yapılır. Karın yağlarından kurtulmak isteyen kişilerin bu yöntem ile inceltme işlemi yapabileceğini belirtmek isterim.
Ameliyatı olamayacak kişiler ise yeni doğum yapmış kişiler, yeni çok ciddi bir operasyon geçirmiş kişiler, kalp hastaları, diyabet ve daha birçok grup bu alana katılabilir. Hastalığınızı hekiminizle paylaşarak ameliyatı olup olamayacağınızı detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Ameliyat esnasında bir komplikasyon olmaması adına lütfen bu konuda yalan söylemeyin. Sonuçları gerçekten çok korkunç olabilir.
Liposuction Hangi Durumlarda İşe Yaramaz?
Ameliyat sonrası fazla beklentiye giren birçok hastam oldu. Hastalarım çoğunlukla liposuction sonrası yağlarından tamamen kurtulduğunu düşündüler.
Ancak böyle bir şeyin mümkün olmadığını her zaman anlatmaya devam ettim. Şöyle ki ameliyat sonrası yağlarınızdan sadece o anlık kurtulmuş olursunuz.
Elbette bu yağları geri kazanma şansınız vardır. Tekrar yağlanma sorunu ile karşılaşmamanız için sağlıklı bir diyet programı uygulamanız gerekecektir.
Sık kilo alan ve veren kişiler için bu ameliyat pek işlevsel olmayabilir. Ayrıca ameliyat sonrası deri sarkmalarından kurtulacağını sananlar çok yanılıyorlar.
Hamilelik sonrası bu ameliyatı sırf bu yüzden olmak isteyen hastalarım var. Ancak bu ameliyat bu amaçla yapılmadığı net bir şekilde belirtilmesi gereken bir yöntemdir. Bu yüzden ameliyatı olacak kişilerin bu soruları net bir şekilde anlamasını istiyorum.
Karın Yağı Aldırma Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastalara verilen korseler ve bandajlar tamamıyla düzenli olarak takılmalıdır. Aksi takdirde hastanın korse kullanım kurallarına uymaması ile birlikte bölgeler hızlı şekilde toparlanmayabilir.
Yağ aldırma ameliyatlarında korse kullanımı oldukça önemlidir. Bölgeyi hem korumak hem de yeni sıkılığına kavuşturmak adına korse duruma göre tavsiye edilir veya edilmez.
Hastaların bu kullanım esnasında sorun yaşamamaları için dikkat etmesi gereken belli başlı kurallar vardır. Ameliyat sonrası durum bu şekilde olacağı için ani bir şekilde hareket etmek riskli olabilir.
Hastalarımın ani hareketler yapmasını, ağır sporlara başlamasını, normal sporlarda bana danışmadan devam edilmesini ve bölgeye sürekli temas sağlanmasını doğru bulmuyorum. Bu kurallar çerçevesinde ameliyat sonrası süreci geçirmenizi tavsiye ederim.
S.S.S
Karından yağ aldırma ameliyatı kimler için uygundur?
Karından yağ aldırma ameliyatı karın bölgesinde inatçı yağlar olan herkes için uygun bir operasyondur. Spor yapmasına karşın karın bölgesinde fazlalıklar gitmeyen hastalar karın bölgesinde yağ aldırma ameliyatı yaptırabilir.
Karından yağ aldırma ameliyatı ağrılı mı?
Karından yağ aldırma işlemi öncesinde doktorlar anestezi uygular. Anestezi uygulandığı için ameliyat sırasında hiçbir ağrı hissetmezsiniz. Yağ alınan bölgede ameliyattan sonra ağrılar yaşanabilir. Bu durumda doktorunuzun verdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ağrılarınız kısa bir süre sonra hafifler.
Karından yağ aldırma kaç saat sürer?
Karından yağ aldırma ameliyatı yağ alınacak bölgenin genişliğine ve yağ miktarına göre farklı sürelerde yapılır. Ameliyat süresi 1 ila 3 saat arasında değişebilir.
Alan genişledikçe ve yağ miktarı arttıkça ameliyat süresi uzar. Ayrıca ek işlemler uygulanacaksa ameliyat süresi de değişecektir. Bu yüzden doktorunuzdan ameliyat süresi hakkında bilgi alın.
Kişiye özel karından yağ aldırma yapılır mı?
Karından yağ aldırmanın kalıcı olması için kişiye özel bir tedavi planlanır. Cerrahınız sizi muayene ettikten sonra size özel bir karından yağ aldırma yöntemi uygular. Sonrasında istediğiniz görünüme çok daha başarılı operasyonlarla kavuşabilirsiniz.
Karından yağ aldırmada yaş sınırı nedir?
Karından yağ aldırma operasyonunda yaş sınırı resmi olarak yoktur. Hastaların deri yapısına göre ameliyat yapılması kararlaştırılabilir. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra ameliyat için uygun olup olmadığınıza karar verecektir.
Karından yağ aldırma sonrası doktor kontrolleri ne zaman yapılır?
Karından yağ aldırma sonrası doktoru kontrollerine gitmeniz önemlidir. İstediğiniz sonuçları elde edebilmek için doktorunuz sizi bir çizelge hazırlayarak takip eder. Mutlaka yaptığınız plana göre doktorunuza düzenli olarak gitmelisiniz.
Karından yağ aldırmayla kilo verilir mi?
Karından yağ aldırma operasyonu bir kilo verme tedavisi değildir. Bu yüzden fazla kilolarınızdan kurtulmak amacıyla bu yöntemi tercih etmeyin.
Belli bir kilo verdikten sonra karın bölgesinde gitmeyen inatçı yağlardan kurtulmak için karından yağ aldırabilirsiniz. Bu operasyon için alınacak yağ oranı durumunuza ve beklentinize göre değişir.
Karından yağ aldırmada alınan yağlar dolgu maddesi olur mu?
Karın bölgesinden alınan yağları isteğinize bağlı olarak dolgu maddesi olarak kullanmanız mümkündür. Böyle bir talebiniz varsa doktorunuz aldığı yağları steril bir ortamda toplar.
Daha sonra kanüller yardımıyla dolgu maddesi olarak kullanabilirsiniz. İşleme göre vücudunuzda yağ eksikliği, çökük, kırışık ve ince olan bölgelere enjeksiyon yapılabilir.
Karından yağ aldırma sonrası işe ne zaman dönerim?
Karından yağ aldırma ameliyatı sonrasında ortalama 3-4 gün sonra hasta işine geri dönebilir. Tabii bu süre sizin kendinizi iyi hissetme durumunuza göre değişebilir. Operasyon sonrası ağır işlerde çalışacaksanız doktorunuzun onayını almanız doğru olacaktır.
Karından yağ aldırma sonrası iz kalır mı?
Karından yağ aldırma işlemi sonrasında iz kalma olasılığı vardır. İşlem yapılan bölgeye göre izin boyu ve durumu değişecektir. Bazı bölgelerde iz hiç yokmuş gibi görülebilir.
Kesiler çok küçük olduğu için ortaya çıkan iz gözle görülecek büyüklükte olmaz. Rahatsız edecek bir iz olduğunda özel operasyonla ortadan kaldırmanız mümkündür.
Karından yağ aldırma sonrası kilo verme kalıcı olur mu?
Karından yağ aldırma operasyonu sonrasında hastaya bağlı olarak belli oranda kilo verme görülür. Ancak işlem sonrasında kilo verme sürecini devam ettirmek sizin hayat tarzınıza bağlıdır.
Sağlıklı ve düzenli besleniyorsanız, ayrıca spor yapıyorsanız kilo vermeyi kalıcı hale getirebilirsiniz.
Karından yağ aldırmayı SGK karşılar mı?
Karından yağ aldırma operasyonu estetik bir işlem olduğu için SGK kapsamında olmaz. Devlet hastanesinde de işlem geçirseniz tedavi ücretini ödemek zorundasınız.
Karından yağ aldırma özel sigorta kapsamında mı?
Karından yağ aldırma operasyonu özel sigortaların kapsamına girmez. Estetik sigortası yaptıran hastalar için bu ameliyat sigorta kapsamında karşılanabilir.
Karından yağ aldırma hamilelik döneminde olur mu?
Hamilelik ve emzirme döneminde karından yağ aldırma ameliyatı yapılmaz. Gebelik sürecinde böyle bir müdahale hem anne hem de bebek için tehlikelidir. Emzirme dönemi sona erdiğinde yağlarından kurtulamayan annelerde karından yağ aldırma işlemi yapılabilir.
Karından yağ aldırma sonrası morluklar ve ödem ne zaman geçer?
Karından yağ aldırma sonrasında ödemler ortalama 7-10 gün, morluklar ise 15-20 gün içinde geçecektir. Ameliyat sonrasında işlem yapılan bölgede şişlik oluşmuşsa şişlikler de 15 gün içinde geçecektir.
Karından yağ aldırma sonrası korse ne kadar kullanılır?
Karından yağ aldırma sonrasında korse en az 30 gün boyunca kullanılmalıdır. Sizin durumunuza göre doktorunuz korse süresini uzatabilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği kadar takmalısınız. Korse kullanımı karın bölgesinin şekillenmesinde çok etkili olacaktır.
Karından yağ aldırmada kaç kilo yağ alınır?
Karından yağ aldırma operasyonunda bir seansta 7-9 kilo arası yağ alınabilir. Birden fazla bölgeden ya alınacaksa seanslar şeklinde bu işlem yapılabilir. Alınacak ya oranını sizin kas-yağ oranınız belirler. Kas-yağ oranınız %17 oranına yaklaştığı anda doktorunuz karında yağ alımını durduracaktır.
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!