Düzenli bir spor hayatı ve diyet programı olan fakat bölgesel yağlarından bir türlü kurtulamayan hastalarım arasında son zamanlarda sıklıkla talep edilen yöntemlerden biri de lazer liposuction olmaktadır.
Genellikle klasik operasyonların yanı sıra daha fazla yağ hücresi yok edilmesi ve sıkılaşma oranında maksimum düzeyi isteyen hastalarım tarafında tercih edilmektedir. Ayrıca iyileşme süreci oranının da çok hızlı seviyelerde olması yadsınamaz bir gerçektedir.
Fakat bazı hastalarım, lazer liposucton uygulamasının alışılmışın dışına çıkan bir uygulama olmasından dolayı zararlı olup olmadığı konusunda endişe duymaktadır. Sizin için bu yazımda lazer liposuction hakkında bazı konu başlıklarını derledim.
Lazer Liposuction Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?
Lazer liposuction uygulaması alışılmışın dışında bir yöntem olara kkarşımıza çıkmaktadır. Klasik yağ yok etme işlemi vakumlanarak yağ hücrelerinin dışarı atılması ile gerçekleşmektedir. Fakat lazer lipoliz işleminde yağ hücreleri olduğu yerde yakılarak vücuttan uzaklaştırılmaktadır.
Bazı yan etkilere ve komplikasyonlara sahip olmasına rağmen halk arasında düşünüldüğü kadar korkunç bir uygulama değildir.
Birçok hastama uyguladığım lazer lipoliz uygulaması gayet başarılı geçmekte ve iyileşme süresi diğer yöntemlere nazaran daha hızlı seyretmektedir. Bazı normal olan yan etkilerine bakacak olursak bunlardan en çok karşılaştığım etki enfeksiyon etkisidir.
Bazen hastalarımdan lazer tekniğine alerjik durumu olanlarda hafif enfeksiyon durumları gözlenmektedir. Bu durum oluşsa bile alınan birkaç ilaç yardımıyla hemen düzeltilmekte ve hasta bu durumu en hafif şekilde atlatabilmektedir. Bir diğer yan etki ise kanama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Lazer liposuction uygulamasının ardından her ne kadar kanama riski çok az olsa da bazen ameliyat sırasında küçük kan damarlarından oluşabilecek ufak kanamalar söz konusu olabilir.
Bu durumla karşılaştığımda hemen kanamayı durdurur ve işleme devam ederim. Her liposuction ameliyatından sonra görülebilecek olan bir olumsuz durumda ödem şikayetidir.
Ödem oluşumu hastalarım da normal karşılanmakta ve iyileşme süreci boyunca kısa sürece kendiliğinden yok olmaktadır. Operasyon uygulanan bölgede hafifte olsa hissizlik oluşması gayet normal bir durum olarak karşıma çıkmaktadır.
Bölgeye uygulanan anestezi çözeltisi etkisini bazı durumlarda biraz daha fazla göstermektedir. Bu durumda hastalarımın sorunlu bölgesinde hissizliğe neden olmaktadır. Bu durum korkulacak bir olay değildir ve zamanla kendiliğinden ortadan kaybolacaktır.
Operasyon Sonrasında Ağrı ve İz Oluşur Mu?
Lazer Liposuction işleminin ardından çok az olmakla birlikte bazı hastalarımda ağrı ve iz oluşumu gözlenmektedir. Ancak bu ağrı ve izlerin asla kalıcı olmadığını, kısa bir zaman içerisinde kendi kendine yok olacağını hastalarıma her zaman hatırlatırım.
Oluşabilecek ağrılar için reçete ile ağrı kesicilerini zaten ameliyat olan hastalarımın hepsine tavsiye etmekteyim. İz oluşumu ise işlem görmüş bölge etrafında çok az derecede gözükmesinden dolayı kendiliğinden yok olmasını beklemek gerektedir.
Ayrıca C vitamini alımının oluşan iz ve yaraların kapanmasının hızlandırılmasında en önemli rolü oynadığını hatırlatmakta da yarar var.
Kaynakça:
https://www.webmd.com/beauty/news/20100426/debate-on-laser-liposuction-to-remove-fat#1
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!