Kilo alıp vermek, günümüzde her bireyin yaşadığı oldukça normal bir durumdur. Kilo aldığımız zaman vücudumuzda yağ birikimi fazlalaşır ve ağırlığımız artar.
Vücudumuzda kilo fazlalığından dolayı biriken bu yağları diyet ve spor yaparak vücuttan uzaklaştırabiliriz. Ancak vücudumuzda yıllardır depolanan ve yer yapmış bir bölgesel yağlanma bulunuyorsa bunu diyet ve spor ile yok etmek çok mümkün değildir.
Düzenli beslenme ve egzersiz bölgesel yağlanmalarda bir yere kadar etkili olabilir. Teknolojinin de gelişmesiyle bu bölgesel yağlanmalar için farklı yöntemler ortaya çıkmıştır. Bu yöntemlerden bir tanesi de ‘Liposuction’ diğer adıyla ise ‘Yağ Aldırma’dır.
Birçok insan tarafından kullanılan bu yöntem cerrahi bir yöntem olup doktora danışmadan yaptırılmaması gerekir. Liposuction yaptırmadan önce ve sonra dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Liposuction Nedir?
Liposuction, en basit tanımı ile vücutta fazla olan ve istenmeyen yağların uzaklaştırılması işlemidir. Vücudun ve vücut hatlarının daha düzgün gözükmesini amaçlar. Vücuda 1-2 mm’lik kesikler atılır ve 2-3 mm çapındaki uzun kanülerle bu kesiklerden içeri girilerek fazla yağlar vakumlanır ve atılır.
Yağ aldırma diye de adlandırılan liposuction kilo verdirmeyi amaçlayan bir işlem değildir. Eğer vücudunuzda fazla kilodan kaynaklanan yağlanma varsa öncelikle düzenli beslenme ve spor yaparak bu yağdan kurtulmaya çalışmanız daha doğru olacaktır.
Kilo verdikten sonra ise hala bu yağlanmadan şikayetçi iseniz doktorunuz onay verdiği takdirde liposuction yaptırabilirsiniz.
Liposuction Kimlere Yapılabilir?
Liposuction, cerrahi bir işlem olduğundan dolayı uygulamayı yaptırmadan önce doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.
Liposuction hamile ve yeni doğum yapmış olmayan her kişiye uygulanabilmektir ancak; hasta kalp hastalığı, diyabet, böbrek rahatsızlıkları ve bunlar gibi rahatsızlıklara sahipse işlemin yapılması için bazı testler ve tahliller yapılmalıdır.
Bu testlerin sonucunda doktorun onayı olursa liposuction uygulanabilir. Kronik hastalarda test yapılarak uygulanmasının sebebi bazı durumlarda kronik hastalar için bu işlemin tehlikeli olabilmesidir.
İleri yaş, liposuction için bir engel olmamakla birlikte bazı yaşlı hastalarda deri elastikiyetini kaybedebildiği için bu hastalara liposuction uygulaması yapılmayabilir.
Liposuction Hangi Durumlarda İşe Yaramaz?
Liposuction daha öncede belirtildiği gibi kilo verdirmeyi amaçlayan bir işlem değildir. Vücuttaki fazla yağın atılarak vücudun daha düzgün bir görünüme kavuşmasını amaçlayan bir işlemdir. Bu uygulamayı yaptırmanı tekrar kilo almanız durumunda vücudunuzun yağ depolamayacağı anlamına gelmez.
Çok sık kilo alıp veriyorsanız liposuction siz de çok başarılı sonuçlar vermeyecektir. Buna ek olarak deri sarkmalarını yok eden bir işlem olmayan liposuction, doğum sonucunda oluşan karın sarkmalarını yok edemez.
Aynı zamanda birçok insan bu yöntemle selülitlerinden kurtulacağını düşünür ancak liposuction selülitler için etkili bir yöntem değildir.
Liposuction Korsesi Ne Kadar Süre Kullanılır?
Liposuction yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Vücudunuzun en kısa sürede toparlaması ve eski hayatınıza kısa sürede dönebilmeniz için bu hususlara dikkat etmelisiniz.
İlk olarak işlem yapıldıktan sonra özel olarak üretilmiş korseleri kullanmak önem arz etmektedir. Bu korseler vücudunuzun bir an önce toparlanmasını sağlayacaktır. İşlemden sonra vücutta şişlik ve morlukların görülmesi son derece normaldir.
Bu şişlikler zaman zaman size geçmeyecekmiş gibi gelebilir ancak korsenizi 3-4 hafta boyunca düzenli taktığınız sürece bu morluk ve şişlikler kendiliğinden kaybolacaktır.
Genellikle işlem yapıldıktan 3-4 hafta sonra vücut kendini toparlar ve günlük hayata devam edilebilir. Vücut özelliklerine göre bu dönem değişiklik gösterebilir. Şişlik ve morluklarınızın bu süre zarfında hala geçmediyse doktorunuza danışmak sizin için daha iyi olacaktır.
Kaynakça:
https://www.a2magazine.co.za/2018/10/wrapping-up-how-post-surgical-compression-garments-help.html
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Mezun olduğu yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarı gösteren hekim, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığa başlamıştır. 1997 sensinde İngiltere’nin St James Seacroft University hastanesine geçen hekim burada çalışma ve araştırmalarda bulunmuş, uzmanlık sürecinin ardından tıbbi deneyimlerini ülkemizde sürdürmüştür. Yurtdışındaki bilimsel kongre ve sertifikasyon süreçleri sonrasında ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı ile İstanbul Yavuz Selim hastanesine atanan hekim, 2 yıla yakın bir süre burada görev yapmıştır. Eski ismi ile Vakıf Gureba, yeni ismi ile Bezmi Alem üniversitesi’nde 7 yıl görev yapan hekim 2010 yılı itibariyle Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Doçent unvanını almıştır. Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; hali hazırda kurucusu olduğu Estetikport Estetik Cerrahi kliniğinde profesyonel tıbbi hizmetlerini hastalarına sunmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!