Kemerli Burun Estetiği
4.5
(2)

Kemerli burun, estetik cerrahi operasyonları içerisinde en ok yapılan uygulamalardan birisidir. Kemerli burun veya burun kemeri; kemerli burun estetiği operasyonu ile giderilebilmekte ve kişinin tercih ettiği estetik özelliklere kavuşması sağlanabilmektedir. 

Kemerli burun şekli Dünya çapında kişilerin yüz kemik yapıları incelendiğinde karşılaşılan en sık burun estetiği problemlerinden biridir. Ülkemizde de erkek ve kadınlar tarafından hokka (kavisli) buruna sahip olmak için törpüleme ameliyatı yaygın olarak yapılır.

Birçok kişi bu şekilde bir buruna sahip olmaktan dolayı özgüvensel anlamda kendini kötü hisseder. Bu nedenle herhangi bir burnun anatomik yapısına zarar vermeden burnun kemer kısmının alınarak yeniden şekillendirilmesi işlemine kemerli burun estetiği adı verilmektedir.

Kemerli burunlara burun ucu sarkmaları, burun ucu genişlemeleri gibi farklı sorunlar da eşlik edebilmektedir. Bu nedenle kişinin ihtiyacına göre kemerli burun estetiği operasyonu sırasında burna ek işlemler de uygulanarak daha göze hitap eden bir görünüm elde etmek mümkündür.

Kemerli Burun Nedir?  

 Burun kemeri, boyut ve genişlik açısından farklılık gösterebilen, burunun üst tarafında yer alan belirgin eğriliktir. Özellikle Karadeniz bölgesinde çokça rastlanan genetik bir yapıdır.  Bu genetik yapıya sahip burunlar halk arasında en sorunlu görülen burun olarak nitelendirilmektedir.

Dönemin en belirgin gereksinimi olan fotoğraf çekilmeyi adeta kabusa çeviren burun kemeri büyük bir özgüvensizlik sebebi olabilmektedir. Burun üzerinde bulunan bu yapı burunun ucunu da büyük oranda etkilemekte ve şeklini bozmaktadır.

Burun ucu olduğundan aşağı düşmekte ve burun kenarlarına yukarıdan yapılan baskı sayesinde burun delikleri büyük görünmektedir. Bu burun türüne verilen en yaygın isim Romalı burnudur. Romalı burnu olarak adlandırılmasının yanı sıra ait olduğu bir ırk yoktur.  

Burun Kemeri Neden Oluşur?   

Burun kemeri, burnun sırt kısmında yer almakta olan ve yüz simetrisini çokça bozan kalıtsal bir yapıdır. Bu kalıtsal yapıya sahip bireylerin en temel problemleri profilden fotoğraf çekilememeleri olarak gösterilmektedir.

Çeşitli ırk tarihlerinde, çeşitli ve ütopik olarak anlatılmış bu burun türü bazı mitlerde kahramanlık simgesidir. Bulunduğu bireyin kendisi ile en büyük problemi haline gelmektedir.

Burun kemerinin neden oluştuğu ise büyük bir merak konusu olmuştur. Burun kemeri, kıkırdak ve kemikten oluşmaktadır.

İnsanı özgüven problemine iten bu yapı çeşitli yöntemlerle alınabilmektedir. Burun kemeri düzeltme ameliyatı yalnızca burun kemeri odaklı değildir. Beraberinde burun ucu kaldırma, kanatları küçültme gibi operasyonları getirebilmektedir. 

Kemerli Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kemerli burun estetiğini kişinin yaşamından elimine ederek kişiye kendini daha da beğendiği bir hayat sunulmaktadır. Bu işlemi yapan hekimlere en sık yöneltilen sorulardan biri; kemerli burun estetiği nasıl yapılır, sorusudur.

Burun kemeri ameliyatı uzman hekimler tarafından yapılır. Burunda kemer olması durumunda, yapılacak analizle burun kemeri düzeltme süreci hekim tarafından programlanır. 

Burun kemeri yok etme, oldukça hassas bir süreçtir ve hafif kemerli burun veya ciddi boyutlarda kavisli burun olup olmaması fark etmeksizin, burunun en iyi formunun önceden planlanmış olması son derece önemlidir.

Kişiye kemerli burun ameliyatı riskleri de dahil olmak üzere süreçle ilgili olarak tüm detaylar hekim tarafından aktarılır.

Kemerli burun erkek için yaygın görülen bir durum olarak bilinirken, kemerli burun kadın hastaların da başvurusu söz konusudur.

Hatta kemerli burunlu kadınlar bu sorundan kurtulmayı erkeklerden daha fazla ister ki, kemerli burunlar tıbbi medikal planlamalar dahilinde, klinik ortamda hekimler tarafından gerçekleştirilen operasyonlarla en estetik forma getirilebilir.

Kemikli burun ameliyatı veya burun törpületmek gibi isimlerle de bilinen operasyon; günümüz koşullarında en ileri teknik ve teknolojiler kullanılarak yapılabilmektedir.

Kemerli burun estetiği açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Ancak burun kemeri düzeltme ameliyatı en fazla açık ameliyat yapıldığından bu süreçten bahsedeceğiz.

İlk olarak burnun uç kısmından yaklaşık olarak 0.5 cm’lik bir kesi açılır. 

Sonra bu kesiden yukarıya doğru burnun üzerindeki cilt dokusu kaldırılarak kas ve kemik dokunun bulunduğu alan açık hale getirilir.

Bu aşamada kemerin törpülenmesi veya hafifçe cerrahi aletler yardımı ile kırılması işlemi uygulanmaktadır. Kırma işlemi sonrasında kırıklar yeniden düzenlenerek daha güzel kaynamalarını sağlamak hedeflenmektedir.

Daha sonra eğer yapılacaksa ek olan işlemler ele alınır ( burun ucu kaldırma vb.) ve burnun üzerinde bulunan dokular yeniden yerine tutturulur.

Dikim aşamasında saç teli kalınlığında kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmaktadır. Bu sayede operasyon sonrasında kişilerin burnunda herhangi bir ize rastlamak mümkün olmamaktadır.

Kemerli Burun Estetiği Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kemerli burun estetiği ( burun kemeri törpüleme ya da burun sırtı düzeltme ) sonrasında nelere dikkat etmemiz gerektiği önemli bir konudur. Bu konuda hastalar mutlaka kendilerine hekimleri tarafından belirtilen uyarıları dikkate alarak hareket etmelidir.

Aksi halde komplikasyon gelişmesi ve istenmeyen bir burun görüntüsünün elde edilmesi kaçınılmaz hale gelecektir.

İşlem öncesi ve esnasında hekiminize düşen durumlar olduğu gibi sonrasında da size düşen birtakım görevler bulunmaktadır.

Operasyonun ardından morluk, şişlik, ödem görülmesi oldukça normaldir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşecektir.

Birkaç günlüğüne yaşanabilecek ağrılara önlem amaçlı ağrı kesici ilaç kullanımı uygulanmaktadır.

Hastanın burnuna takılan atel veya tempon varsa bunlar 7 gün sonra alınmaktadır.

Hastaların kafa içi basınçlarını azaltmak için başlarını yüksekte tutar şekilde sırt üstü yatmaları önerilmektedir.

Operasyon sonrası ilk hafta sosyal hayattan ve iş, okul gibi yerlerden uzak durularak istirahat edilmelidir. Daha sonra kişi rutinine geri dönebilir.

Ameliyat sonrası ilk 6 ay ile 12 ay arası dönem iyileşme dönemi şeklinde nitelendirilir. Bu dönemde çarpmalar, darbelere karşı kişi kendini koruma altına almalıdır.

Ağır çerçeveli bir gözlük kullanımı durumu söz konusu ise operasyondan 2 ay sonra takılabilir. Ancak daha hafif bir gözlük ile bu yılı geçirmek daha doğru bir karar olacaktır.

Ağır egzersizden ameliyat sonrası ilk 2 ay kaçınılmalıdır. Hafif yürüyüşler için ise 15 gün beklemek yeterli olacaktır.

Kemerli burun estetiği ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bir başka unsur da hamam, sauna, güneş banyosu gibi aktivitelerden en az 30 gün uzak kalınması gerektiğidir.

Kemerli Burun Törpüleme Ameliyatı Riskleri 

Kemerli burun düzeltme estetiği riskleri tüm operasyonlarda görülen risklerden çok da farklı değildir. İşlem ne kadar tecrübeli bir hekim tarafından uygulanırsa işlemde görülebilecek komplikasyonların varlığı da o derecede azalmaktadır.

Kemerli burun estetiği de diğer cerrahi operasyonlar kadar riske sahiptir. Bu ameliyatta yapılan işlemler genellikle kişinin isteğine göre belirleme yapılır. Çünkü kişinin burun yapısında var olan başka sorunlar da tek bir operasyon ile halledilebilmektedir.

Vücudun başka yerlerinden doku alınması gereken bir durum varsa operasyonun süresi iki katına çıkabilmektedir.

Operasyon genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle herhangi bir ağrı veya acı duyulması mümkün değildir.

Operasyon sırasında meydana gelen kanama vb. durumlara cerrahınız hemen müdahale edecektir. Operasyon sonrası herhangi bir sorunda da ivedilikle hekiminizden yardım istemeniz gerekmektedir.

S.S.S

Kemerli burun nasıl olur?

Burun kemeri olarak tanımlanan durum; çoğunlukla burnun ortasına yakın bir hizadan bükülmüş bir form olmasıdır. Hatta bu soru kimi zaman; kavisli burun nasıl olur? Şeklinde de sorulmaktadır.

Kimi vakalarda, burun kemeri oldukça eğri olabilmekte ve bununla birlikte büküm noktasında bir genişlik de olabilmektedir. Büyük kemerli burun olarak tanımlanan durum bu durumdur. 

Burun neden kemerli olur? Sorusunun ise doğuştan gelen durumlarda belirli bir cevabı yoktur. Genellikle kalıtsal olan kemer burun durumu; kimi zaman travmaların ortaya çıkardığı sonuçlar da olabilir. 

Kemerli burun nedir? Sorusuna yukarıda belirttiğimiz gibi; bükümlü, görece daha büyük ve geniş burun hattıdır şeklinde cevap verilebilir. 

Burunda kemer neden oluşur?

Burun kemeri nedir? Sorusunun cevabı olarak belirttiğimiz gibi; burnun kemerli olması, doğuştan gelen kalıtsak özelliklerin bir sonucu olabilir ve bu bir hastalık değildir.

Ancak herkes burun kemerini yok etme maksadı ile hekime başvurup, burun kemeri estetiği operasyonu hizmeti alabilir. Bunun için elbette hekimle görüşmek ve muayene olmak gerekir.

Burunda kemer oluşumu doğuştan gelmeyip, daha sonra da ortaya çıkabilir. Bunun nedeni olarak ise travmalar gösterilir.

Örneğin; burunun kırılması neticesinde kimi durumlarda yanlış müdahale edilmesi veya müdahale edilmemesi, burunun dokusunun eğri kalmasına ve bu şekilde iyileşmesine neden olabilir.

Bu durumda burunda kemer oluşabilir. Özellikle gelişim çağında bu durumun ortaya çıkması halinde, uzun vadede eğri burun veya kemerli burun durumu oluşabilir.

Burun ameliyatı zor mu?

Herhangi bir cerrahi işlem için kolay veya zor demek mümkün değildir. Elbette komplikasyonu düşük, daha kısa sürelerde gerçekleşen operasyonlar olabilir. Görece diğerlerinden kısa sürede tamamlansalar dahi, bu operasyonlara kolay denmez. 

Ancak burun estetiği, burun düzeltme ameliyatı veya eğri burun düzeltme ameliyatı gibi isimlerle bilinen, kemer ameliyatı; ileri düzeyde komplikasyonu olan operasyonlardan birisi değildir. Kısa sürede tamamlanan operasyonu olanlar, yine kısa zamanda gündelik hayatlarına dönebilirler.

Burun estetiği İstanbul gibi büyük şehirlerde yaygın biçimde yapılır. Alanında uzmanlığı olan estetik cerrahlar tarafından tıbbi protokollere uygun biçimde yapılan operasyonlar evrensel ölçekte zor ve ya kolay olarak tanımlanır.

Kabul edilebilir düzeyde yan etkileri bulunan operasyonlar, istediğiniz görünüme kavuşma sürecinizde size en az negatif faktör seviyesinde arz edilir.

Burun Kemeri Ameliyat ile Nasıl Düzeltilir?

Burun kemeri operasyonları, burun kemeri kapsamı ve yoğunluğuna, ek işlemlere göre lokal ya da genel anestezi ile yürütülmektedir. Törpüleme, burun dolguları ve ulstrasonik cihazlar kullanılarak gerçekleştirilir.

Burun kemerinin fazla yüksek olması törpüleme işlemini gerektirmektedir. Törpüleme dışında ikinci seçenek kesilme işlemidir. Burun kemeri çok yüksek hastaların kemer orantısı kesilme ya da törpüleme işlemleri ile daha düzgün hale getirilmektedir.

Burun kemeri aşırı yüksek olan hastalarda yapılan törpüleme adımları yeterli olamayabilir. Olması gereken konuma kadar indirilebilmesi için burun sırtında açıklıkla kalabilir.

Bu koşullarda burun yapısında yer alan yan duvarlar içerisindeki kemikler burun içi kısmına doğru kırılarak çatı oluşturma işlemi yapılmaktadır. Lakin bu ek işlemler pek çok hasta için gerek kalmamaktadır.

İşlemlerden önce hem burun kemiğinin kalınlık verileri hem de burnun kıkırdak yapıları incelenir ve kemer boyları tam ölçümlenir. Ölçümleme ve kontrolden sonra hastanın yüzüne en uygun burun simülasyonları çıkartılır.

Hastanın istek ve beklentileri hakkında bilgi alış verili yapılır. Burun kemeri ameliyatı yapılırken burnun doğal görüntüsüne zarar verilmez. Özetle burnun doğal görünmemesi için herhangi bir uygulama yapılmaz. Elbette hasta tarafından ek bir estetik talebi yoksa.

Kemerin ne kadar azaltılacağı simülasyon neticesinde elde edilir. Operasyon esnasında burun ucu kaldırma ya da uzatma gibi ek işlemlere gerek duyulduğu takdirde uzman hekimlerce gereği yerine getirilir.

Kaynakça:

https://www.researchgate.net/publication/269190446_Wide-Open_Dorsal_Approach_Rhinoplasty_for_Droopy_Noses

https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S1808869415306868?token=74195801F225463F10791DDC7178AC0B386C4FB5C780D9605FFDAEC25EDEB694DE0EA0258C87821DB04C8055ADFED4D0

4.5 / 5. 2

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir