Yüz yanıkları, diğer yüz problemlerinden daha fazla görülen bir yaralanmadır. Oluşan kazalarda veya diğer oluşabilecek sorunlarda en çok koruma altına alınan bölge yüzdür. Fakat yüzde yanık tek başına görülmez. Genel olarak vücudun başka bir bölgesiyle meydana gelir. Bu hasarların tedavisi bölgenin yapısına göre uygulanır. Bu yanıkla yüzün diğer organları göz,burun kaş ve kulak kepçesi, saçlı deri bölgesi gibi kısımlarda zarar görebilir. Yüzdeki yanık %3-5 gibi bir oran aralığındadır. Ancak önemli yanık grubuna girer. Hayati riski yoktur fakat hastane şartlarında tedavisi gerekir.
Yüz yanık tedavisinin başlangıç süresinden itibaren fonksiyonel ve estetik sonuç elde etmeye yönelik olmalıdır. Hasta hem işlevsel sağlına kavuşmalı hemde estetik olarak bir cilt görünümüne sahip olmalıdır. Burada ilk yapılan tedavi işlevsel özelliğin kazandırılması üzerine olmalıdır. Yetişkinlerde ve çocuklarda görülme oranı hemen hemen aynıdır. Oluşan yanıklarda ilk yardım şansı varsa 30 dakika içinde soğuk uygulanma yapılmalıdır. Yapılan uygulama buz veya buzlu su olarak değil, soğutulmuş havlu ile yapılmalıdır. 10-15 dakika boyunca bölgeye uygulanmalıdır.
Günümüzde teknolojide ve tıpta oluşan gelişmelere rağmen hiç bir teknik oluşan ağır yanıkları yüzün yanmamış haline dönüştüremez. Bu yüzden az da olsa kişilerde memnuniyetsizlik görülecektir.
İlginizi çekebilir:
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!