Yanık Erken Dönem Tedavisi
0
(0)

Vücudun %20 ‘lik kısmında görülen yanıklar ciddi yanıklardır. Fakat bazı bölegelerdeki yanıklar da yüzdesi düşük olmasına rağmen öenmlidir. Bu yanık yerleri el,yüz,genital bölgedir.

Aynı zamanda elektirik çarpması,yıldrım ve kimyasal maddelerle oluşan yanıklarda oranına bakılmaksızın ciddi yanıklardır.

Yanık tedavisinde oluşan hasarın derecesi önemlidir. Tedaviyi ikiye ayırarak inceleyecek olursak; birincisi ilk beş günki yaşamsal periyot, ikincisi ise sonrasında oluşacak yaşamsal tehlikelerin yok edilmesidir.

Deride yanıktan dolayı oluşan hasar ısının 44 derecenin üzerine çıkmasıyla meydana gelir. Doku perfüzyonu yanık sırasında oluşan başka bir etmendir.

Kapiller endotelyum dokuda oluşan hücre hasarının birçoğunun bulunduğu kısımdır. Hasara uğramış olan bu kapiller çok fazla miktarda sıvı kaçağına neden olur. Bu sıvı kaybı oluşan buharlaşma ile iyice artar. Yanık erken dönem tedavisi ikiye ayrılır:

1.Şok: ilk olarak akutca nörojenik şok ve sonrasında hasar ve yanıkla alakalı yetkili ajanlarca hipovomik şok verilir.

2.Enfeksiyon: tehlikeyi oluşturan bakteriyel artma için besi bölgesi oluşturan koagüle olmuş ölü hücrelerdir ve bu tehlike gereken doku çıkarılana kadar devam eder.

İlginizi çekebilir:

Yüz Yanıkları Nedir?

El Yanıkları Nedir?

0 / 5. 0

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir