Kilo almak, hepimizin zaman zaman şikayet ettiği bir durumdur. Kilo aldığımızda vücudumuzdaki yağ oranı artar ve bu durumdan rahatsız oluruz. Kilo aldığımızda meydana gelen bu yağlanmadan düzenli beslenme ve spor ile kurtulabiliriz. Ancak vücudumuzdaki her yağlanma kilo fazlalığından kaynaklanmayabiliyor.
Vücutta yer eden ve uzun yıllar boyunca gitmeyen bazı bölgesel yağlanmalar da bulunmaktadır. Bu yağlanmaları düzenli beslenme ve spor ile azaltmak genellikle mümkün değildir. Bölgesel yağlanmaları yok etmek için teknolojinin de gelişmesiyle birçok yöntem ortaya çıkmıştır. Bunlardan ilki ve en çok bilineni yağ aldırma anlamına gelen liposuction’dır. Liposuction bölgesel yağlanmalar için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlemi yaptırmadan önce ve sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Liposuction Nedir?
Liposuction, en basit tanım ile ‘Yağ Aldırma’ olarak bilinir. Vücuttaki fazla yağ dokusunun uzaklaştırılması için yapılan bu işlem kilo verdirme amacı taşımamaktadır. Eğer fazla kiloya sahipseniz liposuction kilo vermenizi sağlamayacaktır. Kilo fazlalığınız varsa öncelikle düzenli beslenme ve spor ile ideal kilonuza gelmeli, daha sonra doktorunuz gerekli görürse bu işlemi yaptırmalısınız.
Liposuction işleminin gerçekleştirilmesi için öncelikle vücutta 1-2 mm çapında kesikler açılır ve daha sonrasında 2-3 mm çapındaki ince uzun kanüller kullanılarak bu kesilerden içeri girilirerek vücuttaki fazla yağ vakumlanır ve uzaklaştırılır. Bu işlem bölgesel yağlanmalar için sık sık kullanılmaktadır. Liposuction cerrahi bir işlem olduğu için doktorunuza danışmadan bu işlemi yaptırmamanız tavsiye edilir.
Liposuction Kimlere Yapılabilir?
Liposuction; yeni doğum yapan ve hamile olan kişiler dışında herkese uygulanabilir, herhangi bir yaş kriteri de bulunmamaktadır anca doktor kontrolünde yaptırmanız daha iyi olacaktır. Kronik hastalığı olan kişilerde ise liposuction işleminin yapılabilmesi için bazı testler ve tahliller yapılması gerekmektedir.
Bu testlerin sonuçlarına göre doktorun onayı olduğu takdirde liposuction yapılabilir. Liposuction cerrahi bir müdahale olduğu için kalp hastalığı, diyabet ve böbrek hastalığı gibi sistematik hastalıklara sahip olan kişilere mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır aksi takdirde istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Aynı zamanda, liposuctionda herhangi bir yaş sınırı olmamasına rağmen ileri yaşta olan kişilerde deri elastikiyetinde kayıplar olabileceği için uygulanmayabilir. Bunun için en net kararı hastanın doktoru verecektir.
Liposuction İyileşme Süreci
Liposuction, cerrahi bir müdahaledir ve ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İşlem yapıldıktan sonra özel olarak üretilen korselerin kullanılması çok önemlidir. Bu korseler vücudunuzun daha kolay toparlanmasını ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Bu korselerin genellikle 3-4 hafta boyunca takılması gerekir. Bu süre her vücudun durumuna göre uzar veya kısalır.Bazı vücutlar daha kısa sürede toparlarken bazıları ise daha uzun sürede iyileşme gösterir. Korse kullanımı bu noktada çok önemlidir.
Ameliyattan sonra genel olarak 2-3 hafta içinde vücut kendini toparlar ve hasta günlük hayatına dönebilir. Yaklaşık bir hafta sonra ise aktif egzersiz yapmaya başlanabilir.
Liposuction’dan Sonra Vücutta Oluşan Şişlik ve Morluklar
Liposuction operasyonundan sonra vücutta şişlik ve morlukların oluşması son derece normaldir. Bazen bu morluklar sizi korkutabilir ve hiç geçmeyeceğini düşünebilirsiniz. Burda da korse takmanın önemi ortaya çıkıyor. Özel olarak üretilen korsenizi düzenli olarak 3-4 hafta taktığınız takdirde bu şişlik ve morluklar kendiliğinden kaybolacaktır.
Eğer 4 haftadan fazla bir süre geçtiyse ve hala bu durumdan şikayetçiyseniz doktorunuzla görüşmeniz daha doğru olacaktır. Çabuk iyileşme süresine sahip olan liposuction da bile dikkatli olmak ve aklınıza takılan konularda doktorunuza danışmak önem arz etmektedir.
Kaynakça:
https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedure-liposuction
https://www.medicalnewstoday.com/articles/180450
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901919/
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!