Migren Nedir, Migren Neden Olur ?
3
(3)

Migren, hastaların hayatı boyunca var olan birkaç saat birkaç hafta süren ışığa duyarlı bir hastalık biçimidir. Ağrı ataklarına girdiği zaman hastalar ışığa çok duyarlı olurlar.

Çevrelerinde ışık olmasını istemez ışıkların kapatılmasını isterler. Bu hastalığa sahip olan insanların yaşam kalitesi çok düşüktür. Bunun nedeni ise ağrı atıklarının ne zaman geleceğinin belli olmamasıdır. 

Genellikle ailesinde migren hastalığı olan kişilerin çocuklarının da migren hastası olma ihtimali oldukça fazladır.

Ağrı ataklarından önce hastalar zig zag şeklinde halüsinasyonlar, ışık çakmaları ya da bulanık görme sorunları yaşarlar. Bu belirtilerden yaklaşık 1 saat sonra ise ağrı atakları yavaş yavaş kendini göstermektedir. Bu durumda acilen tüm ışıklar kapatılmalıdır.

Migren Nedir?

Migren sıradan bir baş ağrısı değildir. Migren bir nörolojik hastalıktır ve doktora en çok başvurulan hastalıklardan birisidir. Bu hastalıkta hormonların önemli yeri olduğu için genç yaşlarda ki kadınlarda görülme riski erkeklere oranla 3 kat daha fazladır.

Yaklaşık olarak kadınların %20 si migren hastasıyken erkeklerin ise %8 i bu hastalığa sahiptir. Şakak çevresinde oluşan bu ağrı keskin bir şekilde ya da zonklayıcı bir şekilde olabilmektedir. 

Bu ataklar bazı hastalar da yılda 1-2 defa olabilmekte bazı hastalar da ise bir ay içerisinde birçok kez oluşabilmektedir. Migren ağrıları şiddetli bir ağrı olmanın dışında aynı zamanda bulantı, ses ve ışığa duyarlılıkta gözlenmiştir.

Bu hastalığa sahip olan insanların yaşam kalitesi düşüktür ve günlük hayatta ki işlerini halletmekte zorlanabilirler. Burada önemli olan ise hastalığın bir doktor tarafından tanısının konulmasıdır.

Asla ben migren hastasıyım diye düşüncelere kapılarak, kendi başınıza migren hastalıkların da kullanılan ilaçları kullanmamanız gerekmektedir. Başvuracağınız doktorun bölümünün nöroloji doktoru olması gerektiğini de asla unutmamanız gerekmektedir.

Migren Neden Olur?

Migren hastalığının oluşumu aslında henüz bilinmemektir. Beyinde oluşan anormal aktiviteden oluştuğu şüphelenmektedir. Bu sinirlerin iletişimini beyinde ki kimyasallar ya da damalar etkileyebilmektedir.

Bazı tanılarda oluşan bilgilere göre bir aile de migren hastası varsa çocuğunun da migren hastası olma durumu çok yüksektir. Bu kesin ve kalıtsal değildir. Yani çocuğunuzun da migren hastası olması kesin değildir. Diğer nedenleri ise şu şekilde sayılabilmektedir;

Hormonal değişikler bu hastalığın en büyük nedenlerinden birisidir. Hormonal dengenin üst seviyeye çıktığı ergenlik döneminde bu hastalık kadınlar da çok fazla görülmektedir.

Aynı zamanda hormonların sürekli değişiklik gösterdiği adet dönemlerinde ise yine kadınlar migren ataklarına girebilir, ağrıyla başa çıkmak zorunda kalabilmektedirler.

Bu hastalıkta duygular da çok önemlidir. Stres, depresyon, heyecan, şok gibi duygular bu hastalığı tetikleyebilmektedirler.  Bazı hastalar da ani ruh değişimlerinde de bu hastalığın görüldüğü gözlenmiştir.

Birçok fiziksel nedenler de bu hastalığı tetikler. Örneğin çok yorgun olan bir hastanın aniden migren ataklarına girdiği görülmüştür.

Yine aynı şekilde uykusuzluk, omuz ya da boyun gerginliği, kötü duruş ya da oturma biçimi de migreni tetikler. Yine aynı şekilde düşük kan şekeri de migreni etkileyebilmektedir.

Birçok gıda da migrenin başlamasına sebep olabilmektedir. Bunlara örnek verirsek eğer; alkol, deniz mahsülleri, çikolata, yağlı ve baharatlı yiyecekler, süt ve süt ürünleri, sakatatlar, marine salamura veya fermente edilmiş gıdalar, bazı baklagiller ve kafeinli içecekleri örnek gösterebiliriz.

Migren hastalığına sahip olan bu kişiler bu besinleri tüketmek konusunda oldukça dikkatli olmalıdırlar. Bu besinleri çok fazla tüketmemelidirler. Yine aynı zamanda çok fazla tüketmenin dışında bu besinleri bir günde hepsini karışık bir şekilde yemekten de kaçınmalıdırlar.

İlaçlar da migren ataklarının başlaması için önemli nedenlerden biri olabilmektedirler. Çoğu uyku hapları, doğum kontrol hapları, hormon replasman tedavisinde kullanılan ilaçlar bu hastalığın başlamasına sebep olmaktadırlar.

Bu hastalığa sahip olan kişilerin ilaç yazılmadan önce migren hastası olduğunu belirtmesi gerekmektedir. Aksi takdir de ani migren nöbetleriyle başa çıkmak zorunda kalabilmektedirler. Yine aynı zaman da bilinçsizce ilaç kullanmaktan da kesinlikle kaçınmalıdırlar.

Çevrenin de bu hastalığı etkilediği gözlenmiştir. Günümüz de en çok kullandığımız aygıtlar telefon, bilgisayar ve tablet bu hastalığın başlangıç sebeplerinden biri olarak görülmektedir.

Yine aynı zamanda kuvvetli koku ve egzoz dumanı da bu hastalığın nedenleridir. Havasız odalar yüksek sesli ortamlar sıcaklık değişimleri ya da çok parlak odalar da bu hastalığı tetikleyebilmektedir.

MİGREN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Migren hastalığını sadece baş ağrısı olarak adlandırmak çok yanlıştır. Çünkü migrenin başından sonuna kadar çok farklı dönemleri vardır. Bu atakların ilk olarak plodrom dönemi ile başlamaktadır.

Plodrom döneminde ağrılar başlamadan önce ruh halinin garip olması, durgunluk, dikkat eksikliği gibi nöro-psikolojik belirtilerin dışında kabızlık ya da ishal ense şişliği aşırı susama, sık sık idrara çıkma gibi belirtiler göstermektedir. 

Bu dönemden sonra auro dönemi başlamaktadır. Bu dönem tahmini olarak 5 ila 20 dakika içerisinde gelişip 60 dakika sonra ise son bulmaktadır.

Bu dönemde görülen belirtiler ise yüzün ve dil de uyuşmalar, karıncalaşma gibi belirtiler vardır. Ağrı dönemine girildiği zaman ise ense de başın arka kısmında veya başın bir tarafında belli belirsiz bir ağrı ile başlamaktadır. 

Yavaş yavaş başlayan bu ağrı 30 dakika ila 2 saat sonra kendini dayanılmaz güçlü bir ağrıya dönüşebilmektedir. Bu durum bazen birkaç saat sürmekte bazen ise 2-3 gün sürmektedir. Bu ağrılı dönemde ise çoğu hasta da başın tek tarafında görülen ağrının şiddetinin değişkenlik gösterdiği gözlenmiştir.

Kısacası migren belirtilerini sayarsak eğer;

  • Şiddetli bir baş ağrısı,
  • Mide bulantısı ya da kusma,
  • Aşırı duyarlılık ve tepkisellik,
  • Durgunluk ya da donukluk,
  • İştah artışı ya da iştahsızlık
  • Düşünme de güçlük çekme,
  • Kokuya ve ışığa karşı duyarlılık
  • Konuşurken kelime bulmak konusunda güçlük çekme durumu
  • Aşırı ve gereksiz bir şekilde mutlu olma durumu (https://www.e-psikiyatri.com/migren-belirtileri )

Migrene Ne İyi Gelir?

Migren hastalığına sahip olan kişiler için ilaçlarının yanı sıra birçok doğal çözümler de mevcuttur.

Bol su tüketmek bu hastalığa çok iyi gelmektedir. Migrenin başlangıcı vücudu susuz bırakmak ile başlayabilmektedir. Bu sebepten dolayı bulantı ve baş dönmesi görülebilir. Bu nedenden dolayı ağrıyı biraz olsun dindirmek adına hasta olan bireyler bol bol su içmeleri gerekmektedir.

Ağrıyı tetikleyici unsurlar olarak sesi ve ışığı saymıştık. Hastalığa sahip olan kişinin ağrısı başladıysa eğer ışığın az olduğu, koyu renkli perdelerin olduğu bir alana gitmesi gerekmektedir.

Koyu renkli perdeleri yoksa eğer göz bandı ile de bu sorunu çözebilmektedir. Gene aynı zaman da sese duyarlı olduğu için sessiz mekanlara da gidilmesi gerekmektedir.

Migren ağrısını masaj yardımıyla azaltmakta mümkündür. Bunun için anane ve okaliptüs gibi ferahlatıcı yağlardan faydalanabilir.

Bu yağlar ile iki kaşın tam ortasına işaret parmağı ile bastırılması gerekmektedir. 3 santim yukarı çıkarak orada da 30-40 saniye boyunca beklenilir. Bu işlemi 5-6 kere uygulayabilirsiniz. Basınç nedeni ile ağrının hafiflediğini göreceksiniz.

Keskin baş ağrılarınızı geçirmek ya da hafifletmek için uygulanan diğer yöntemlerden birisi de soğuk kompres uygulamasıdır.

Bir havluyu biraz suda ıslattıktan sonra nemli kalacak bir şekilde buzluğa 15-20 dakika boyunca atınız. Daha sonra buzluktan aldığınız bu havluyu ensenin üst kısmı ve başın tepe noktasına yerleştiriniz. Bu sayede baş ağrınız hafifleyecektir.

Lavanta da baş ağrınızı hafifletecek yöntemlerden birisidir. Bir miktar kaynamış suyun içerisine 6 damlaya yakın lavanta yağı atarsanız ve buharı yavaş yavaş çekerseniz ağrınız hafifleyecektir.

Muz ise size 2 seçeneği ile fayda etmektedir. Öncelikle muzu yerseniz içinde ki vitamin ve mineraller ile baş ağrınızı hafifletecek hatta geçmesine neden olabilecektir. Aynı zamanda diğer seçeneği ise kabuğu ile soğuk kompres yapmanızdır.

Zencefilin insan sağlığına olan faydaları anlatmakla bitmez. Birçok hastalığa iyi gelirken zencefil yine aynı şekilde migrene de iyi gelmektedir. Zencefil sizi rahatlatır ve migren ağrınızın hafiflemesine sebep olmaktadır.

Fesleğen yağının da birçok hastalığa iyi geldiği gözlenmiştir. Lavanta yağı gibi masaj yapılarak ağrılarınızdan kurtulabilir ya da biraz olsun ağrılarınızın şiddetini minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Detaylı bilgi için https://www.mynet.com/migrene-ne-iyi-gelir-migren-belirtileri-nelerdir-migren-en-cabuk-nasil-gecer-110104584617

Migren Tedavisi Var Mı?

Botoks uygulamaları dışında kalıcı bir şekilde migren cerrahisi ile migren ağrılarınıza son vermeniz mümkündür. Bu operasyonlar da ağrıyı oluşturan kaslar alınır.

Alınan kasların baskı uyguladığı sinirler gevşetilir. Eğer durum daha ciddi ise sinirler komple alınır. Bu operasyon sayesinde bu hastalığa sahip olan kişiler migren ağrılarını çekmeyecek hayat standartları daha iyi yerlere gelecek gündelik yaşantılarında ki işleri yapmakta güçlük çekmeyecektirler.

Yani kısacası migrenin tedavisi mevcuttur. İyi bir hekimin yapması ve hastanın gerçekten bu ameliyatı isteyip istemediği de çok önemlidir. 

Kaynakça:

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/161574

http://gulhanemedj.org/pdf.php?&id=605

https://www.journalagent.com/z4/vi.asp?pdir=epilepsi&plng=tur&un=JTES-33490&look4=

3 / 5. 3

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir