Yağ aldırma ameliyatı ya da tıp dilinde Liposuction yağ çekmek anlamını taşımaktadır. Amaç bedende şekillendirme ya da düzeltmedir. Karın, kalça ya da bel bölgesinden uygulama yapıldıysa fark gözle görülür. Yağın alınma miktarı yaşa ve sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Genel olarak karından ve belden 3 litreye kadar; kalçadan 4 litreye kadar yağ alınabilir. İşlem sonrasında kilo fazlası olanların mutlaka kilo verdiği görülür. Eğer bu durum diyetle birlikte ilerlerse zayıflama kesin sonuçtur.
Hangi Durumlarda Yağ Aldırma Uygulanmaz
Kronik hastalıkları olanların, yaşı ileri seviyede olanların, kalp damar ya da dolaşım hastalıkları olanların yağ aldırma operasyonu olmaları uygun görülmez. Kilosu çok fazla olanlar içinde yağ aldırma uygun değildir.
Yağ aldırmada amaç vücudu şekillendirmektir, mesela kalça bölgesinde var olan yağlanma ki bu bölgesel yağlanma olarak ifade edilir liposuction ile bu durum düzeltilebilir. Yağ aldırma işlemi; yanlış beslenme sonucu bölgesel yağlanmalarda kalıcı bir çözümdür. Bir vücut şekillendirme operasyonudur. Bunun yanı sıra zayıflama aracı değildir. İşlem tercihe göre lokal ya da genel anestezi eşliğinde yapılır.
Yağ Aldırma Hangi Bölgelere Uygulanır?
Erkek ve kadın da vücut yapıları ve yağ oranları birbirlerinden oldukça farklıdır. Kadınlarda daha çok basen, göbek, kalça kısımları inatçı yağlar olarak ifade edilirken erkeklerde sırt, karın ve bel kenarları ifade edilir. Bazı bölgeler vardır ki diyet ya da sporla asla giderilemez. Bu noktada devreye giren cerrahi işlem yağ aldırma olacaktır.
Yağ aldırma süreci ortalama olarak 3 saate kadar sürebilmektedir. Doktorun alacağı yağ miktarını önceden belirleyip karar vermesi önemlidir. Uygulamadan önce yağın alınacağı bölgeler işaretlenir, operasyon öncesi ve sonrası kapsamında fotoğraflandırarak fark görülür. Yağ alınacak bölgelerde küçük kesiler atılarak yerleştirilen kâküllere bağlı olan vakum makinesi yağı emmeye başlar. İşlemin tamamlanması sonrasında ödem oluşmaması için kesiler bir süre açık kalır sonrasında dikiş atılıp bandajlanır.
Yağ Aldırma Sonrası İyileşme Süreci
Bu operasyon normal yaşamı uzun zaman boyunca kısıtlama getirmez. 1 günlük dinlenme sonrası her şey normal süreçtedir. Hastanın sadece 1 ay boyunca korse takması istenir. Ödem ve morarma oluşmaması için doktor tavsiyeleri birebir uygulanmalıdır. Egzersiz ya da spor yapmak için belli bir dönem gereksinimi vardır. İyileşme sürecinde bol bol dinlenmek ve su içmek yararlıdır.
Bu süreçte yeme düzenin de sağlıklı bir hale oturtulması için ve yeniden yağlanma durumu ile karşı karşıya kalmamak için özenli olunmalıdır. Yağ aldırma operasyonu sonrası ağrı durumu çok azdır. Belki işlemin yapıldığı gün biraz ağrı olur ki bu da ağrı kesiciler ile karşılanır.
Yağ aldırma ameliyatı yok edilemeyen bölgesel yağların cerrahi yöntemle ayrılması hali olarak ifade edilebilir. Böylelikle vücudun orantısız olan her yeri düzeltilecek ve hastada anormal bir yağ birikimi de söz konusu olmayacaktır. Yağ aldırma ameliyatı kronik bir rahatsızlığı olmayan, hamile ya da hamilelik şüphesi olmayan herkese uygulanabilir. Yağ aldırma operasyonu sonrasında işlem lokal anestezi de yapılmışsa hasta çok daha çabuk ayağa kalkar. Hatta aynı gün evinde dinlenmesi için gönderilir. Ancak genel anestezi altında olmuşsa 1 gün hastanede kalması istenir.
Yağ Aldırma Operasyonu Sonrası Yaşananlar
Yağ aldırma operasyonu sonrası en az 1 ay boyunca korse kullanılması istenir. Ameliyat sonrasında hastada hafif ağrılar yaşanabilir ancak bu durum ağrı kesicilerle giderilir. Yine bölgede uyuşukluk hissi ya da şişlikler oluşabilir bunlar da geçici durumlardır. Ağrılar birkaç günde sürebilir. Lokal anestezi altında yapılan operasyon sonrasında hastanın ayağa kalkma süresi çok daha kısa olup genel anestezi altında olanlar için bu süre biraz daha uzundur.
Yağ aldırma operasyonu sonrasında hareket kabiliyetinde de sorunlar oluşmaz. Sadece ani hareketlerden kaçınması istenir. Ameliyat sonrasında yardımla yürürken sonrasında kendi kendine hareket etme haline döner. Doktor tarafından ilaç dışında bilinçsiz ilaç kullanımı asla olmamalıdır. Enfeksiyon riskine karşı antibiyotik verilmiş ise mutlaka düzenli kullanılmalıdır. Pansuman ya da doktor kontrolü asla atlanmamalıdır. Ve beslenme ve diyet programına sadık kalınarak işlem desteklenmelidir.
Yağ Aldırma Operasyonu Sonrası Hastadaki Psikolojik Değişim
Ameliyatın etkilerinin an be an görünmesi mümkün değildir. Bu noktada hastanın sabırlı olması öncesinde hatırlatılmalı, psikolojisi bu duruma hazır olmalıdır. Ödem, morluklar ya da şişlikler geçtikten sonra sonuçlar ortaya çok daha belirgin olarak çıkacaktır. Bu da en az 6 aylık bir süreçtir.
Her ameliyatta nasıl risk, yan etki ya da komplikasyon varsa yağ aldırma ameliyatında da bu durum vardır. Ancak hepsi kısa sürelidir. İşlem esnasında yağ değil yağ hücreleri alındığından ameliyat sonrasında tekrar yağlanmalar hatta sarkmalar yaşanabilir. Ve yine en çok görülen durum morluklardır. Morlukların azlığı ya da çokluğu hastanın deri yapısı ile alakalıdır.
Bu durum da geçicidir. Ameliyat sonrasında ödem oluşması da mümkün olabilmektedir. Oluşan ödeminde en geç 3 ay içerisinde azalması mümkündür. Ve risk olarak enfeksiyon durumu vardır ki bunu da engellemek için antibiyotik tedavisine başlanılır. Herhangi bir alerjik reaksiyon halinde yapılacak olan doktora başvurmak olmalıdır.
Yağ Aldırma Operasyonu Yaptıranların Yorumları
Yağ aldırma operasyonu sonrasında genel olarak yorumlar; verilen tavsiyeleri uyguladıkça başarı elde edilmesi kaçınılmaz olmuştur. Özellikle bölgesel anlamda yağ aldırma operasyonu son derece belirgin olmaktadır. Bazıları sağlıklı beslenme ve yaşam biçimini değiştirme yoluna giderek operasyonu dengelerken bazıları için de bu durum tam tersini yaşatabilmektedir.
Bazılarında da verilen kilonun geri alındığı ifade edilir. Yağ aldırma operasyonun başarılı geçmesi ve başarılı sonuçlar getirmesi için yeni hayat yeni bir sayfa açılmalı ve işlem kişisel anlamda da desteklenmelidir.
Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5681335/
https://www.researchgate.net/publication/312015039_Evidence-Based_Medicine_Liposuction
Doçent Doktor Tayfun Türkaslan; İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) başarılı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başladı. 1997 yılında İngiltere’de St James Seacroft University Hospital çalıştı.
Yaklaşık 6.5 yıl süren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi sonrası ihtisasını tamamlayarak Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı yıl İstanbul Yavuz Selim Hastanesine Plastik Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Burada 16 ay çalıştıktan sonra eski adıyla Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi şimdiki adıyla Bezm-i alem Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde 7 yıl çalıştı. 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi temel alanında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Buradaki görevinden ayrılıp kendi kurduğu Estetikport Estetik Cerrahi’de profesyonel olarak hastalarına hizmet vermeye başladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!