Jinekomasti Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
3
(2)

Jinekomasti, erkeklerde meydana gelen iyi huylu aşırı göğüs büyümesidir. Göğüs, kadınlardaki gibi büyür ve kötü bir görüntüye neden olur. Yunancadan gelen jinekomasti, kadınsı ve meme kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiştir.

Ülkemizde de olmak üzere tüm dünyadaki  erkeklerin neredeyse üçte birinde bu durum meydana gelmektedir. Genellikle tek başına bir sorun olmasa da özellikle de ergenlerde özsaygı ve özgüven problemlerine neden olabilmektedir.

Jinekomasti Nedenleri Nelerdir ?

Kadınsı ve erkeksi özellikleri meydana getiren hormonların dengesizliği, bu hastalığa neden olur. Erkeklerde, hem kadınsı özellikler taşıyan östrojen hem de erkeksi özellikler taşıyan testesteron hormınları salgılanmaktadır.

Ancak bazen vücuttaki testesteron salgı seviyesi düşer ve östrojen salgılanma seviyesi artar. Bu durumda erkeklerde kadınsı özellikler görünmeye başlar.

İşte jinekomastiye neden olan durum da tam olarak budur. Hormon dengesizliği sonucu meydana gelen jinekomasti, genel olarak doğal olarak meydana gelse de bazen farklı bir hastalığa işaret olabilir.

Doğal olarak meydana gelen jinekomasti, genellikle belirli yaş aralıklarında nükseder. Özellikle de bebeklerde, doğumdan itibaren 2-3 hafta boyunca bu durum gözlenmektedir.

Bebeklerin %50’sinden fazlası, anneden aldığı östrojen hormonu nedeniyle jinekomasti ile doğarlar. Eğer 2-3 hafta içerisinde göğüs kendiliğinden düzelmezse bir soruna işaret edebilir. Ergenlikte ise düzensiz hormon salgılanması, jinekomastiye neden olur.

Genellikle 6 ay ila 2 yıl içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. Eğer düzelmezse medikal ve cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Jinekomastinin en sık görüldüğü dönemlerden birisi de 50-59 yaş arası dönemdir. Erkeklerde bu dönemde östrojen hormonunda bir artış meydana gelir ve yaşlılığa da bağlı olarak göğüsler şişer. Bu dönemde her dört erkekten birinde jinekomasti meydana gelmektedir.

Jinekomastide Riskli Gruplar

Ergenler, 50-59 yaş aralığındaki insanlar, spor yaparken steroid ya da androjen kullananlar, karaciğer, böbrek veya tiroid hastalığı bulunanlar jinekomasti konusunda riskli gruplardır. Vakaların %90’ına yakı kısmı kendiliğinden düzelmektedir.

Genel olarak 1 yıl içerisinde göğüs tekrar eski halini alır. Eğer göğüste ikinci yılın sonunda bir düzelme olmazsa müdahale gerekir. Cerrahi yöntemler, jinekomasti konusunda kalıcı bir çözüm meydana getirmektedir.

Jinekomastiye Neden Olan Diğer Etkenler

Eğer aşağıdaki durumlar sizde yer alıyorsa, jinekomastiye yakalanma konusunda riskiniz normal bir insana göre daha yüksektir:

  • Sağlık problemleri (böbrek, akciğer ve karaciğer yetersizlikleri, tümörler, hipogonadizm ve hipertirpidizm gibi hastalıklar)
  • Spor yaparken kullanılan steroidlerin ya da androjenlerin düzensiz kullanılması.
  • Madde (metadon, eroin, amfetamin, marihuana vs) ya da alkol bağımlılığı.

Jinekomastinin Belirtileri Nedir?

Jinekomasti genel olarak göğsün büyümesiyle anlaşılmaktadır. Ancak ilk olarak göğüste meydana gelen anormaliler bu durumun habercisidir.

Örnek olarak mememlerde meydana gelen; ağrı, şişlik, aşırı hassasiyet ve sıvı gelmesi gibi durumlar, jinekomastinin başlangıcında meydana gelmektedir. Bu durumda en yakın hastanenin üroloji bölümünden randevu alarak muayene ettirin.

Jinekomasti Tedavisi Nedir?

Jinekomasti, tedavi edilebilir bir durumdur. Hasta ilk olarak muayene edilir ve hormonal bozukluk tespit edilir.

Sonrasında jinekomastinin çeşitlerine göre tedavi planı uygulanır. Zira jinekomasti, her insanda farklı bir şekilde seyredebilir ve bu durumda alınacak önlemler de farklıdır.

Göğüs elle muayane edilir ve daha sonrasında USG ile kesin sonuçlar ortaya çıkar. Memelerde oluşan kitle büyüklüğüne göre yapılacak müdahale de farklıdır.

Eğer kitle 6 cm’den büyükse genel olarak cerrahi tedavi yöntemi gerekli olmaktadır. Zira jinekomastinin sonuçları, kişiyi sosyal ve psikolojik olarak oldukça etkilemektedir.

Cerrahi müdahaleler ise çeşitlidir. Jinekomasti tipine göre; kitle vücuttan alınabilir, fazla yağ dokusu liposuction ile çekilebilir ya da her iki yöntem de aynı anda uygulanabilir. Kitleye ve göğüsteki yağ dokusuna bağlı olarak müdahaleler değişir.

Hasta, liposuction yönteminde ameliyat sonrası en geç 3 hafta içerisinde hasta normal hayatına devam edebilir. Lokal anestezi ile yapılan operasyonlarda ise hasta gün içerisinde taburcu olabilir ve üçüncü günün sonunda hayatına devam edebilir.

3 / 5. 2

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir